måndag 4 november 2013

Socialdemokratiskt svammel

Under moderaternas partistämma förra månaden gick finansminister Anders Borg ut och meddelade att det inte finns utrymme för ytterligare skattesänkningar under nästa mandatperiod. Detta var efter att Reinfeldt lovat att prioritera frågor som utbildnings, infrastruktur och forskning snarare än skatterna. Socialdemokratiska debattörer över hela Sverige gnisslade tänderna, eftersom moderaterna effektivt hade avväpnat argumentet "mot oss står en regering som bara vill sänka skatterna". Taktiken från socialdemokratiskt håll tycks nu vara att påstå att moderaterna egentligen vill sänka skatterna, trots att man säger något helt annat. Idag skriver exempelvis Stefan Löfven och Magdalena Andersson en debattartikel i Svenska Dagbladet där man påstår sig ha "avslöjat" moderaternas skatteplaner.
Sammanlagt uppgår kostnaden för Moderaternas nya politiska program försiktigt räknat till 35–40 miljarder kronor. Med två jobbskatteavdrag och värnskatten så landar notan på 50–60 miljarder. Det är alltså detta som de vill genomföra ”när ekonomin tillåter”, som de uttrycker det. 
”När ekonomin tillåter” är ett uttryck som Moderaterna använt tidigare och som visat sig sakna praktisk betydelse. De lovade samma sak redan 2006 men har sedan sänkt skatten för lånade pengar såväl 2009 och 2010. Och i budgeten som nu ligger på riksdagens bord vill Reinfeldt sänka skatten trots att det sker på lånade pengar och att man därmed grovt missar att uppnå budgetmålet. Ekonomin tycks ”tillåta” skattesänkningar i varje givet läge.
Intressant för diskussionen är att Anders Borg under samma stämma med önskvärd tydlighet meddelade att det inte blir några skattesänkningar. Här är Borgs uttalande:
– Skarpa skattesänkningslöften ryms inte under nästa mandatperiod, det viktiga målet är att fler ska komma i arbete. Vi ska först och främst få ordning och reda i de offentliga finanserna, Sverige ska också tillbaka till överskottsmålet på en procent av BNP. Därefter kommer satsningar för att höja kunskapsnivån genom satsningar på utbildningar, vi hoppas också kunna presentera satsningar inom bostadssektorn och jobben prioriteras alltid.
Han menade ytterligare att:
”Ett jobbskatteavdrag, en förändring av brytpunkten (för statsskatten, reds anm.) och en förändring av pensionärsskatterna tror inte jag kommer att rymmas under 2015. Och vi kan inte säga att vi kan lova det för nästa mandatperiod. Det kan inte vara ett skarpt löfte”, sa Anders Borg. 
På en direkt fråga om skattesänkningarna bör finnas med som en ambition i alliansens valmanifest svarade Anders Borg så här:
”Ja, det tycker jag nog. Det inträffar ibland att offentliga finanser blir starkare än väntat och det kan vara så att man hittar en alternativ finansiering.”
”Men vi måste vara tydliga mot väljarna att vår bedömning är att reformutrymmet under nästa mandatperiod är begränsat och att vi måste komma tillbaka till en procents överskott”, sa han.
Om jag vill ha klarhet i moderaternas politik, så vet nog moderaterna det bäst själva, snarare än socialdemokraterna. Det ligger ju i S intresse att framställa sina motståndare i så negativt ljus som möjligt, och man vill ju så gärna framställa moderaterna som ett parti som inte kan något annat än att sänka skatterna.
I klartext så vill moderaterna gärna sänka skatterna, men anser att annat är högre prioriterat och att det inte lär bli aktuellt under nästa mandatperiod.
Hade man i socialdemokraternas "avslöjande" förväntat sig några konkreta budskap på vilken slags politik S själva tänkte driva blir man dock gruvligt besviken.
Vi socialdemokrater är ärliga med vad vi vill göra med våra gemensamma resurser. Varje vuxen människa ska både ha plikten och möjligheten att arbeta efter sin förmåga. Det är därför vi vill bekämpa ungdomsarbetslösheten, och ta Sverige mot målet om lägst arbetslöshet i EU 2020. Vi vill minska klasserna i unga åldrar, investera i tidiga insatser och stärka lärarna för att vända resultaten i den svenska skolan. Och vi vill skapa en sjukvård som finns där för dig när du blir sjuk, och en äldreomsorg som är trygg och mänsklig när du blir gammal. Vi vet att investeringar i jobb, skola och välfärd kommer att göra mer för Sverige än Moderaternas skattesänkningsprojekt.
Man kan sätta vilka mål man vill, men saknar man konkreta verktyg för att nå målen så spelar det i praktiken ingen roll. Verktygen man lanserat hittills är en "garanti" att man inom 90 dagars arbetslöshet ska få antingen jobb, praktik eller utbildning och en utredning ledd av Mårten Palme (som sannolikt kommer att kallas "Palmeutredningen" för att få maximal effekt av efternamnet). "Garantin" kommer i princip innebära att arbetslösa dumpas i meningslösa utbildningar eller sätts i någon variant av fas 3, vad nu socialdemokraterna tänker kalla det.
Samtidigt som S ihärdigt påstår att de inte tänker gå till val på höjda skatter så är deras presumtiva samarbetspartners, miljöpartiet och vänsterpartiet, tydliga med att de vill se höjda skatter på i princip allt.
När vi nu pratar om skatter så kan det vara läge att tydliggöra exakt vad det handlar om. Om du har ett jobb så tjänar du pengar, efter det så kommer staten i form av skatteverket och tar en andel av vad du tjänat. Tjänar du mer så är andelen större. Skattesänkningar innebär inte att staten ger bort pengar, utan snarare att den tar mindre. Det ur detta perspektiv man bör se skatten, men partierna på vänstra sidan av det politiska blocket tycks ha synen att de har en given rätt till medborgarnas egendom. Faktum är att våra skatter inte är särskilt låga, ens efter två mandatperioders borgerligt styre. Jämför man skattetrycket så har vi fortfarande näst högst  i hela OECD-regionen.
Om moderaterna "innerst inne" vill sänka skatterna så är socialdemokraternas högsta önskan att höja dem.
Till skillnad från moderaterna så ägnar sig dock socialdemokraterna mest åt att mumla och komma med vaga målsättningar som man inte har någon praktisk möjlighet att uppfylla, och man vägrar prata om vem man ska regera med under nästa mandatperiod.

Alliansen må inte vara en perfekt konstruktion, men det är där min röst hamnar om alternativet är att miljöpartiet eller vänsterpartiet skulle få någonting alls att säga till om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar